A cipővásárlás

Említés szintjén beszéltem nektek arról, hogy amikor valaki a futást el szeretné kezdeni, szerintem mi a legfontosabb szükséges eszköz, ami nélkül semmiképpen se fogjon bele, és ez pedig a megfelelő futócipő kiválasztása.


Egyáltalán milyen futócipők vannak?

Több félével is találkozhatunk, legyen az sima edző, verseny, félverseny, terep, gtx, stb. Az edzőcipők, általában nehezebbek, de strapabíróbbak is, a versenycipők könnyűek, kisebb csillapítással rendelkeznek, és értelemszerűen versenyre használják őket, a félverseny cipők pedig valahol az edző és a versenycipőket igyekszenek áthidalni, egy közepes mértékű súllyal és csillapítási képességgel. A terep illetve aszfaltos cipőket gondolom nem kell magyarázzam, terepcipő esetében rücskös talpról beszélünk, stabilabb felsőrészről, stb-stb. Gore-tex cipő esetében van szó arról, hogy a cipő nagy százalékban vízálló, azonban az ilyen cipők jóval nehezebben szellőznek és lélegeznek, ami túl meleggé teszi őket a használatra egy nyári napon például. Számomra csak télen volt használható, azonban akkor nagyon hasznosnak találtam! Habár, egy futót nem zavar az, ha vizes lesz a cipője, mert hamar kiszárad... :)

Jó, kell egy futócipő, de hogyan találom meg a számomra megfelelőt?

A kérdés nagyon jó, ugyanis sokan már itt elakadnak, vagy rosszul csinálják. Napi szinten látom a csoportokban a kérdést, hogy "ezt a cipőt néztem ki magamnak, mi a véleményetek róla?" stb. Nos, ki kell ábrándítsak mindenkit, SENKI SEM FOGJA TUDNI MEGMONDANI, hogy a szóban forgó cipő számunkra ideális-e vagy nem. Itt nem arra gondolok, hogy ha valaki terepen akar futni, akkor oda terepcipő kell-e vagy nem (bár terepfutóként tudnék sok szempontból reflektálni erre is), hanem konkrétan arra, hogy az a fajta cipő, a mi lábunk számára megfelelő-e vagy sem. Ízlelgessük a gondolatot, hiszen itt olyan mélységekről van szó, hogy minden ember más és más. Ami az egyiknek rossz, kényelmetlen, a másiknak tökéletes és fordítva. Minden elő tud fordulni. Attól, hogy egy cipő 10ből 9 embernek kényelmetlen, sem nyújt garanciát arra, hogy neked is az lesz, sőt.


Tehát mi a megoldás erre? NE A FUTÓCSOPORTOKBÓL TÁJÉKOZÓDJUNK CIPŐVÁRÁSLÁSOS TÉMÁBAN!!!!!


Remélem érthető voltam, és most már érthető, hogy miért mondom ezt. És akkor térjünk rá arra, hogy mivel tudsz magadnak igazán segíteni ebben.


El kell menni egy szaküzletbe! Hogy hol találsz ilyet? Sok van. Spuri, Nyúlcipő, Maratonman, csak hogy egy párat említsek. Nagyjából hasonló metódussal dolgoznak ezek a boltok. Elmész, kapsz egy cipőt, ami általában neutrális (például egy Nike Pegasus), amivel megnézik, hogyan futsz, és el tudják dönteni a bokád dőlési szögéből, hogy a pronáció milyen mértékű nálad. Ez alapján, hoznak az igényeidnek megfelelő stabil vagy neutrális futócipő (kezdő futó, távolság, pénztárca, minden szerint is természetesen) palettát mindenféle márkákból, amikkel csak rendelkeznek.Miután végigpróbáltál mindent, már van egy képed arról, hogy miből is tudsz választani, mi szimpatikus, mi nem, mi az ami az ára miatt nem jöhet szóba, stb-stb. Ilyenkor egyébként általában nem csak 2-3 fajta cipő jöhet szóba, hanem jóval több, így bőven fennáll a bőség zavara.Az említett pronáció vizsgálatára egyébként léteznek konkrét lábvizsgálatok, amikor számítógéppel, kamerával és speciális technológiával állapítják meg, hogy számodra a neutrális, vagy stabil cipők lesznek ideálisak.


Oké. Maradt 3 fajta cipő a többi kizárva. Most mi legyen?

Király vagy, innen már nagyon nehéz lesz mellé lőni! Mindegyikben futottál egy picit, és kényelmesek? Akkor innentől minden más szóba jöhet. Érdemes mindent figyelembe venni, amit az eladó is mond -aki amúgy teljesen független, és nem terel semmilyen márka irányába-, ugyanis vannak tartósságbeli különbségek például, de lehet, hogy neked az egyik márka belépő szintű cipője tökéletesen megfelel, habár most akciósan van egy másik márka top cipője, minimális árkülönbséggel, ami persze tovább fogja bírni, mint az említett belépő szintű cipő. Ezen dolgokban az eladó segít.Ha minden kötél szakad, akkor érdemes még felesben felpróbálni őket egymással összemérve, az még segíthet kizárni egyet a még versenyben lévők közül. Azt gondolom, hogy ezen paraméterek mellett, fogsz tudni dönteni. Ja és még egy fontos dolog. Könyörögve kérlek, NE A SZÍN DÖNTSÖN! Erre kérek mindig mindenkit, ugyanis nagyon sokan elcsábulnak a nagyon szép "csukák" láttán. Ez legyen az utolsó, ugyanis ez semmilyen szempontból sem számít, hiszen úgyis, pár használat után, látszani fog rajta, hogy nyúzod! Ha szép tiszta cipőd van, akkor keveset használod! ;) Vagy olyan helyen laksz, ahol nincsen kosz.... :D
Na jó, álljunk meg egy picit. Mennyibe fog ez nekem kerülni?

Nem szeretnélek megbántani, de nem lesz olcsó. A túl olcsó cipők (lassan azt kell mondjam, hogy 25ezer alatt), nem fogják kiszolgálni az igényeidet, maximum nagyon-nagyon rövid távon. Egy normális futócipő élettartama mondjuk 1000-1200km környékén van, ameddig képes hatékonyan védeni a futás közben, testedet érő becsapódástól, ami végigmegy az egész valódon. Futáskor, minden egyes lépéskor a testünk súlyának többszöröse terhelődik végig a csontozatunkon át az izomzatunkon és mindenen, és ha ezt aszfalton tesszük, nagyon nem mindegy, hogy milyen csillapítású cipőben tesszük mindezt, ugyanis a jó futócipők ezeket el tudják nyelni, ezáltal védve bennünket az esetlegesen kialakuló sérülésektől, és minden mástól, nem beszélve arról, hogy nagyon kényelmesek tudnak lenni!


Próbáljatok csak egy egyszerű tornacipőben futni, majd egy normális futócipőben, és meglátjátok milyen különbség van. Elég durva.


Szóval ahogyan ezt említettem már korábban is, érdemes rászánni azt az összeget, amennyit kóstál, ugyanis a mi érdekünk! Ha mégis számokat szeretnék mondani, akkor a jelenlegi piacot elnézve azt mondanám, hogy ilyen 30-50 között biztosan fogunk találni számunkra megfelelő "futóklumpát". Persze, van ennél drágább is, olcsóbb is, de utóbbira biztos nincs, előbbire pedig nem valószínű, hogy szükségünk van.


Remélem tudtam segíteni, hogy tisztábban láss a megfelelő futócipő kiválasztásával kapcsolatban! :)


Jó futásokat kívánok mindenkinek!

Sanyi.


Ha segítségedre lehetünk, keress meg bennünket. Az IntegRun coaching alapú életmódváltó módszere egyedülálló Magyarországon és megoldást kínál a problémáidra. Élj a lehetőséggel. Itt találod csomagajánlatainkat és itt tudod velünk felvenni a kapcsolatot, ha kérdéseid lennének. Kövess bennünket a Facebook- és az Instagram-oldalunkon is, hogy ne maradj le aktuális híreinkről, tartalmainkról, tippjeinkről. 

73 views

Recent Posts

See All