A futás, mint léleksimogató

Mint azt manapság mindenki tudja, a futásnak óriási divatértéke lett az elmúlt pár évben. Aktív sportolóként azt kell mondjam, hogy jó ezt látni. Azonban a sportot űzők között sok különbséget lehet tenni. Gondolok itt azokra, akik a saját lelki jóllétük (stresszlevezetés, elszabadulás saját maguktól vagy másoktól) miatt kezdtek el futni, Illetve a másik táborra, akik valamilyen teljesítményt szeretnének elérni (akár idő vagy elért helyezés, akár alakformálás), legyen az profi vagy amatőr. A járványhelyzet óta azonban nehezebb ezt a különbséget észlelni, hiszen az olyan futóknak, (mint pl. én) akiket a versenyek éltetnek, át kellett szervezni a gondolkodásmódot és a motiváció fenntartását. És ez nem egyszerű.Bizony. Máshogyan, máshová kell fókuszálni. Egy itthoni tanulmány szerint (boon.hu.), amiben feltérképezték, hogy mit jelentett a járvány kitörése előtt és után a sport az embereknek, a megkérdezett futók közül (323 fő), az az eredmény jött ki, hogy a karantén kezdeti hónapjában többet futottak az emberek, mint előtte. Írják, hogy ez részben betudható a megváltozott munkakörülményeknek, illetve annak, hogy bezártak az uszodák, konditermek. Ettől függetlenül, ahogyan ők is írják, tény: A futás jó stresszlevezető módszer, és képes a szabadságérzet visszaadására.


Emellett tény, hogy amikor valakinek nincsen kedve semmit sem csinálni, és ezt (is) stresszként éli meg, majd ráveszi magát, hogy elmenjen futni -tök mindegy, mennyit- már győztes magával szemben. Jobban fogja érezni magát, és a stresszből is levezet egy adagot, ha nem is mindet. Az ilyen dolgok segíthetnek bárkinek kikecmeregni a szorult helyzetekből, újra magára találni, és haladni tovább az úton.

És itt hadd éljek a személyes tapasztalataimból egy tippel. Ha a sok más előnyén kívül jó volt valamire a futás nekem, az a fejtörés. A legjobb ötleteim futás közben születtek meg, kevés kivétellel. Vagy látok valamit, vagy csak szimplán máshogy kattogok a dolgokon.

Az elmúlt időszak viszontagságai ellenére, mindig van miből motivációt meríteni, csak amikor ebben a demotivált állapotban vagyunk, nem látjuk azt ami az orrunk előtt van: megéri!


És hogy mi az ami megéri? Saját magatokért, a családért, a célotokért, minden olyan dologért, amiért NEKED megéri! Legyen az bármi, mi az IntegRun módszerünkkel azért dolgozunk, hogy megtámogassuk ezt a célt, vagy lényeges dolgot, amiért küzdesz. Legyél az TE magad, a kinézeted, a családod, a sportban kitűzött célod, bármi! Itt vagyunk, és leszünk, hogy fogjuk a kezedet!

Ezzel kívánok -továbbra is- kitartást mindenkinek!


A következő blogomban a hegyi- terepfutás csodálatos (és általam szeretett) világáról fogok írni! :)


Ölelek mindenkit,

Sanyi


100 views

Recent Posts

See All