Miért hagyjuk abba a futást?

Nem, nem úgy értem, hogy erre szeretnék biztatni bárkit is. Úgy értem ezt, hogy miért történik az, hogy az emberek egy része bizonyos idő után abbahagyja ezt a sportot.

Amikor elfáradtál és semmi sem segít

Sokan, sokféle okból futnak, vagy űznek bármilyen sportot, de most maradjunk ennél az állóképességi vonalnál. A legtöbb esetben mégis valami cél motiválja a delikvenst, hogy belevágjon ebbe a csodálatos, élményekkel teli világba. Ezen célok közül megemlítve párat, kielemezzük picit őket.


Kezdjük azokkal, akik valamiféle teljesítményt hajszolnak: "Szeretnék lefutni 3km-t, 5km-t, 10km-t stb..."

Itt a legfontosabb dolog az, hogy a motivációt fenn tudjuk tartani. Azt gondolom, hogy ez nem olyan nehéz ebben az esetben, főleg ha egy teljesen kezdő futóról beszélünk, hiszen, ha odafigyel mindenre (rendszeresség, fokozatosság elve, prevenció, bemelegítés-levezetés, stb), akkor a céljait bizonyosan el fogja érni. Itt később kezdődnek el a problémák, amikor ezek a célok nem jönnek olyan gyorsan és könnyen, mint az elején. Ugyan ahogyan az idő halad, hatékonyabbá válik a futótudásuk és kapacitásuk, a távok csak nőnek és nőnek. Itt szokták a legtöbben elkövetni a legnagyobb hibát, amit csak tudnak. Megfelelő alapállapot felállítása és stabilizálása nélkül túl magasra teszik a lécet. Például, le szeretnének futni egy maratont, úgy, hogy 1 éve futnak csak. Ez még korábbi sportmúlttal rendelkezve sem jó ötlet.

Ebből kifolyólag, ha nem jön a várt teljesítmény, legyen az a táv, vagy időbeli cél (pl. 2 órán belül futni egy félmaratont), ahelyett, hogy keresnének egy edzőt, vagy csak szimplán megadnák maguknak azt, amit a sport kíván, abbahagyják azt. A másik eset, amikor elérte a célját az illető, és nincs már motivációja benne.

Nem mindegy, ki hol áll a dobogón!

Egy másik kategória, aki a testén, életmódján szeretne változtatni, az egészségén javítani. Itt teljesen másról beszélünk, nekik nem a teljesítmény fog számítani, hanem inkább akár az alakjuk, súlyukra nézve felállított célok elérése. Itt két utat vélek felfedezni az emberekben. Az egyik az, aki eléri a célját, majd megszereti a futást, és átnyergel a teljesítményorientált futócélok felé, -szerintem ez a jobbik eset egyébként-, a másik pedig az, amikor nem éri el az illető a célját, és ezen okból abbahagyja. Persze van olyan is, aki azért is abbahagyja, mert már úgy érzi, elhagyhatja a sportot, hiszen elérte a célját, de itt figyelembe kell venni, hogy ha ugyanúgy folytatja az életvitelét sport nélkül, később szüksége lesz rá újra. A miértje ennek egyszerű: a sport mellett nagyobb energiaigényünk van, és ha a kaját ugyanúgy fogyasztjuk mellette, visszajöhet az a probléma ami miatt elkezdtük.


Mi a megoldás?

Node mit tegyünk az ellen, ha úgy érezzük abba szeretnénk hagyni? A legjobb amit tehetünk, hogy elgondolkozunk azon, miért is kezdtük el, és ezalatt az út alatt, mit tapasztaltunk. Mit adott a futás?


 • Magasabb életminőséget

 • Gyorsabb anyagcserét

 • Jobb alvást

 • Kiegyensúlyozottabbak lettünk (kevesebb stressz)

 • Növekedett a terhelhetőségünk

 • Alakult a testünk (izom-zsír arány pl.)

 • Fejben fókuszáltabbakká váltunk

 • Ki- vagy éppen bekapcsolt

 • Növelte az önbizalmunk, önbecsülésünk

 • Élményekkel gazdagított

 • Szabadságot adott


Ezeket azonban, csak az tudja, aki kipróbálta vagy most is benne van. Azt is, hogy ezek vannak, és azt is, amikor már elveszítettük őket. Ez nagyon sok futót visszahozott oda, hogy újra nekilendüljön ennek a szuper sportnak. Én is erre biztatok mindenkit, hogy keresse meg azt, hogy miért is csinálja ezt, és jöjjön rá magától, hogy nem szeretné abbahagyni!

Persze nem azt mondom, hogy egy-két hét pihenő sosem fér bele, de a teljes elhagyáson érdemes elgondolkozni.

Futni mindig van ok! :)

Mi azon dolgozunk, hogy ezeket az érzéseket megtapasztalhassátok, kihasználjátok a mindenkiben ott lévő potenciált, és éljetek úgy, hogy még büszkébbek tudjatok lenni magatokra! Fussatok! :)

Ez a mosoly sok mindent bizonyít :)

Ezzel az engem ábrázoló képpel ölelek mindenkit,

Sanyi

30 views

Recent Posts

See All